Foto: Johan Nilsson / TT

Platsbrist tvingade 80-åring till livshotande ambulansfärd

Uppdaterad
Publicerad

En 80-årig kvinna med hjärtproblem som kom in till akuten i Lund kördes på grund av platsbrist till Malmö. Enligt Lex Maria-anmälan var det förenat med livsfara då det visade sig att patienten hade en propp i lungan.

Skånes Universitetssjukhus anmäler en fördröjd diagnos av lungemboli, propp i lungan. Kvinnan i 80-årsaldern kom till akutmottagningen i Lund efter att ha förlorat medvetandet under ett par minuter i hemmet.

Patienten bedömdes ha hjärtproblem och på grund av platsbrist i Lund fördes hon med ambulans till Malmö. Vid ankomsten var kvinnan påtagligt andningspåverkad och det visade sig att hon fått en propp i lungan.

Riskerade vårdskada

Händelsen anmäls enligt lex Maria eftersom patienten riskerade att drabbas av en allvarlig vårdskada i samband med transporten eftersom en propp i lungan är potentiellt livshotande.

Enligt sjukhuset var orsaker till händelsen bristande uppmärksamhet och kunskapsbrist gällande lokala transportrutiner.

För att förhindra en upprepning av händelsen har verksamhetsområde Internmedicin och akutsjukvård förtydligat riktlinjerna för transport av svårt sjuka patienter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.