Iman Al-Jishi använder mycket text med arabiska bokstäver i sin konst. Foto: Firas Razak

Kvinnliga konstnärer från Saudiarabien ställer ut i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Två saudiska kvinnliga konstnärer ställer för första gången ut sin konst i Malmö. En fotograf och filmkonstnär, och en abstrakt målare. Med sin konst vill de visa hur det är att vara kvinna i Saudiarabien.

Utställningen på Ateljé Ur heter ”Två språk” och handlar om två olika konststilar.

– Det är många som är nyfikna och intresserade av att komma till utställningen för att se verk av saudiska kvinnor. Alla vill se vad saudiska kvinnor har att komma med. Sverige är ett land som värdesätter konst och kultur, därför bryr de sig, säger konstnären Iman Al-Jishi.

Hon kunde komma till Sverige för vara med under utställningen, men det kunde inte den andra konstnären, Reem Albyyat.

– Det är tråkigt att Reem inte kunde vara med på invigningen men jag hoppas att hon kan komma till Sverige innan utställningen slutar, säger Jafer Taoun, ansvarig för utställningen.

Jafer Taoun håller i utställningen och han är själv konstnär. Foto: Firas Razak

Första gången konst från Saudiarabien visas

Iman Al-Jishi är abstrakt målare och hon använder mycket text med arabiska bokstäver i sin konst. Reem är fotograf och filmkonstnär.

– Konstnären Reem blandar collage och foto som speglar hennes tankar kring identitet och samhället hon lever i, säger Jafer Taoun.

Utställningen pågår till 5 maj. Foto: Firas Razak

Iman Al-Jishi är glad och hoppas att det blir en lyckad utställning.

– Jag är här för att introducera en bild av den saudiska kvinnokulturen och kvinnors framsteg i Saudiarabien till hela världen. Vi vill förmedla kultur genom vårt konstnärliga arbete, säger hon.

Jafer Taoun är stolt över att ha utställningen i sin lilla ateljé på Nydala.

– Det är spännande att för första gången visa konst från Saudiarabien, säger han.

Utställningen pågår fram 5 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.