Det är många kvinnor som kämpat för sin plats inom kyrkan.

Kyrkans historiska kvinnor står i fokus

Publicerad

Kvinnor lyser ofta med sin frånvaro i kyrkans historia. Men nu lyfter Domkyrkan i Lund fram betydelsefulla kvinnor.

Den 8 och 10 mars arrangeras specialvisningen Kvinnorna kring katedralen i Lunds Domkyrka.

Melissa Isla Venegas kommer att göra rollen som Fru Görvel Fadersdotter Sparre.

– Tanken är att lyfta fram kvinnorna i Domkyrkans historia. Det är ju väldigt många herrar som har en väldigt självklar plats. Men vi kände att det var dags att få fram kvinnornas historia. För de har varit här, de har gjort mycket och lämnat spår efter sig som vi ser än i dag, säger arkeologen Melissa Isla Venegas.

Under visningen kommer besökarna att få träffa olika historiska kvinnor.

Kvinnor fick inte bli präster

Lunds stift gick i bräschen när Christina Odenberg 1997 utsågs till Sveriges första kvinnliga biskop. Men kvinnornas roll i kyrkan har historiskt sett varit långt ifrån självklar. Inte förrän på 1950-talet fick kvinnor bli präster, och 1963 prästvigdes den första kvinnan i Lunds stift: Britta van Zijl.

– Det har tagit sin tid. Man får lära av sin historia. Det är också viktigt att förmedla hur det har varit och inte försköna på något vis. Det är sant att det inte har sett så bra ut, säger Melissa Isla Venegas.

Några av de historiska kvinnor som besökarna kommer att få träffa.

Rollen har förändrats

– Det är verkligen tydligt att rollen har förändrats och att kvinnorna har fått en tydligare plats, säger Melissa Isla Venegas.

”Det är en intressant utveckling” säger historikern och guiden Anita Larsson.

Historikern Anita Larsson håller med.

– Från att ha varit ett kompakt manligt yrke har det gått över till den kvinnliga sidan. Idag är det fler kvinnor än män som prästvigs. Det är ju en intressant utveckling med tanke på att kvinnor inte har fått vara präster i mer än 50 år, säger Anita Larsson.

Hon kommer vara den som guidar besökarna under visningarna i Domkyrkan.

Vad kan nutidsbesökaren lära sig av dåtidens kvinnor?

– Att de kanske inte alltid var så undertryckta som man kanske tror idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.