Camilla Gisslow, en av dem som demonstrerade på söndagen i Malmö. Foto: Lisa Ovesen/SVT

Hundratals manifesterade i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Flera hundra kvinnor och män samlades vid 12-tiden på söndagen på Möllevångsstorget i Malmö för att visa sitt stöd för Metoo-uppropet mot sexuella trakasserier. Flera grät öppet.

– Det är så många historier som nu äntligen kommer fram, säger Katja Lundberg, en av arrangörerna.

Det är bara fem dagar sedan Katja Lundberg på Facebook föreslog en manifestation för att stödja #Metoo. Idag på förmiddagen hade över 800 personer anmält sitt intresse. Det stora gensvaret väcker blandade känslor, säger hon.

– Det är deprimerande och extremt peppande på samma gång. Så många har utsatts för övergrepp och trakasserier. Men nu är det nog.

TV: Se hela inslaget på SVT Play

Sedan #Metoo skapades, har hon och de övriga arrangörerna fått höra en rad berättelser från vänner om vad de utsatts för.

– Min egen mamma pratade för första gången om ett övergrepp hon utsattes för. Det är över 20 år sedan, men skammen har gjort att hon inte velat tala tidigare.

Bara början

På Möllevångstorget vågade flera kvinnor berätta om övergrepp. Flera i publiken grät öppet. Camilla Gislow torkade tårarna och sa att hon mindes hur hon redan som mycket ung fått lära sig att hennes ”nej” inte betydde något.

– Det är sår som man trodde hade läkt. Men jag hade bara lagt dem i byrålådan. Nu börjar de blöda igen.

Det fanns två brevlådor på torget där de som inte ville stå på scenen kunde lägga skriftliga vittnesmål. Dessa kommer sen att sammanställas i en antologi.

För Metoo kommer att följas av en rad andra initiativ, säger Katja Lundberg.

– Det är som en lavin nu, nu tar vi bladet från munnen. Skammen är inte vår.

Många har fått nog

Även männen måste inse allvaret, betonar Ann-Christine Willemo. Hon är i 70-årsåldern och konstaterar att hon ”hade blivit förtvivlad om någon av hennes söner uppträtt så”.

– Tyvärr har detta alltid funnits. Men vi lever 2017 och då måste detta upphöra, säger Ann-Christine Willemo, till SVT Nyheter Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.