Åtal väcks för prostitution genom voodoo

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen väcks åtal mot en kvinna som misstänks för människohandel och grovt koppleri, och en man som misstänks för människohandel i Malmö. Kvinnor från Nigeria ska ha dragits in i prostitution via voodooritualer.

– Tyvärr är det inte så ovanligt för personer som kommer från Nigeria. Majoriteten har erfarenhet av voodoo, säger Lisa Green, regionskoordinator mot människohandel på kompetenscentrum för sexuella tjänster i Malmö.

Hon har träffat många kvinnor som blivit utsatta för människohandel och som tvingats till prostitution. Majoriteten av kvinnorna som får hjälp i Malmö nu är från Rumänien och Nigeria.

– Det handlar om att förmå offret att betala sin skuld och det är ett sätt att hålla offret i kontroll. Det är en del av deras utsatta belägenhet. De blir lätta att utnyttja, säger Helena Ljunggren som är åklagare i ett av fallen.

”Blir en sanning”

Åtalet gäller två fall som hänger ihop med varandra där kvinnor från just Nigeria ska ha dragits in i sexhandel via voodoo.

– För de som tror på voodoo blir det en sanning. Det blir ett oerhört produktivt sätt att få människor att lyda och det är vanligtvis en person i maktposition som inte går att ifrågasätta som använder voodoo, säger Lisa Green.

Kvinnorna återvänder

Hon berättar att det är extremt svårt att hjälpa kvinnorna ur situationen. Dels handlar det om att det saknas rätt kunskap på centret, men också för att en del väljer att återvända.

– Det är lätt för mig att säga: Det är ingen i din familj som kommer att råka illa ut om du inte lyder. Men kvinnorna tror ju på detta. De kan få en samtalskontakt och komma på andra tankar, men sedan kan de ju ändå återvända för att de har en skuld kvar, säger Lisa Green.

De misstänkta sitter häktade och SVT Nyheter Skåne har sökt både kvinnans och mannens advokat för att höra hur de ställer sig till anklagelserna.

Ordet härstammar från ordet för ’ande’, vodu, hos fon-folket i nuvarande Benin, Västafrika. Voodoo är löst organiserad efter de olika andarna, som utgör grupper som kallas ”nationer” med namn som anspelar på afrikanska platser och folk.

Voodoo utgår från att människor, natur och gudavärld ingår i samma spirituella kosmos. Man dyrkar hundratals andliga krafter, loa, vilka uppfattas som manifestationer av gudomen.

De omskrivna voodoo-dockorna har aldrig varit en del av voodoo, men det förekommer en omfattande kommers av dem såväl i Haiti som i New Orleans.

Källa: Nationalencyklopedin

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.