Kvinnor kan ha tvingats till prostitution genom voodoo

Uppdaterad
Publicerad

Två kvinnor från Nigeria ska ha tvingats in i prostitution genom voodooritualer. Riterna har använts för att övertyga kvinnorna om att de måste betala tillbaka stora skulder, annars kommer de att dö eller drabbas av olyckor.Nu åtalas en kvinna och man vid Malmö tingsrätt misstänkta för människohandel och grovt koppleri.

Två olika kvinnor från Nigeria ska ha lurats till Malmö av flera personer med löften om jobb, men ska istället ha tvingats till prostitution.

Enligt åtalet blev de skuldsatta och genomgick voodooritualer där de blev övertygade om att de måste betala tillbaka skulden – annars kommer de att dö.

– För de som tror på voodoo blir det en sanning. Det blir ett oerhört produktivt sätt att få människor att lyda och det är vanligtvis en person i maktposition som inte går att ifrågasätta som använder voodoo, säger Lisa Green, regionskoordinator mot människohandel på kompetenscentrum för sexuella tjänster i Malmö.

”Tvingades äta rått kycklinghjärta”

Enligt åklagaren Helena Ljunggren har voodoriten använts för att få kontroll över offren.

– Det handlar om att förmå offret att betala sin skuld och det är ett sätt att hålla offret i kontroll. Det är en del av deras utsatta belägenhet. De blir lätta att utnyttja, säger Helena Ljunggren som är åklagare i ett av fallen.

En Malmökvinna åtalas nu för människohandel och grovt koppleri. Hon ska ha tvingat båda kvinnorna till att sälja sex.

– Hon nekar till brott. Hon menar att hon har hjälpt kvinnorna, säger Gunilla Olsson, kvinnans försvarsadvokat.

På vilket sätt har hon hjälpt dem?

– De har bett om det, säger Gunilla Olsson.

Även en man åtalas, misstänkt för människohandel och grovt koppleri. Han ska ha utnyttjat en av kvinnorna och tvingat henne att sälja sex i en lägenhet i Malmö. I åtalet står det att kvinnan har genomgått en voodooritual: ”Vid ritualen tvingades hon äta ett rått kycklinghjärta samt blev skuren över bröstkorgen med rakblad, varefter prästen gnuggade in djurblod i såren”.

”Kvinnorna tror ju på detta”

Regionskoordinator Lisa Green berättar att det är extremt svårt att hjälpa kvinnorna ur situationen. Dels handlar det om att det saknas rätt kunskap på centret, men också för att en del väljer att återvända.

– Det är lätt för mig att säga: Det är ingen i din familj som kommer att råka illa ut om du inte lyder. Men kvinnorna tror ju på detta. De kan få en samtalskontakt och komma på andra tankar, men sedan kan de ju ändå återvända för att de har en skuld kvar, säger hon.

SVT Nyheter Skåne söker mannens försvarare, men det har inte gått att nå honom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.