Kvitto fällde vapen- och narkotikasmugglare

Uppdaterad
Publicerad

En man i 40-års åldern döms till två års fängelse och utvisning för grov vapensmuggling och narkotikabrott.

I slutet på augusti förra året stoppade Tullverkets personal en buss vid Lernacken i Malmö. I bussen satt bland andra en man i 40-årsåldern. När han blev visiterad hittade personalen ett kvitto i mannens bakficka och anteckningar i hans plånbok som gick att knyta till vapenhantering.

Erkänner brott

I 43-åringens bagage fanns narkotika och åtta vapen samt magasin och patroner. Mannen har erkänt att ha fått i uppdrag av en man i Sarajevo att smuggla cannabis till Sverige mot betalning. Vid ett stopp i Tyskland förstod han att det även fanns vapen i hans bagage som han förväntades ta med till Sverige.

Avsikten har varit att använda vapnen till brottslig verksamhet, konstaterar tingsrätten i Malmö. Vapensmugglingen bedöms därför som grov.

Mannen döms till två års fängelse och utvisas till sitt hemland, Bosnien Hercegovina. Han får ett tioårigt återreseförbud till Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.