En måndagkväll äter och dricker Sandin med en okänd person för 2400 kronor på Grand Hotel i Lund. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Kvittona som avslöjar missbruket

Uppdaterad
Publicerad

Michael Sandin insåg själv att han har alkoholproblem när han såg kvittona från Staffanstorps kommuns kreditkort. Sydnytt har gått genom de senaste två årens kvitton.

Det visar sig att Staffanstorps skattebetalare ofta betalat öl, vin och sprit till Sandins arbetsluncher och middagar.

Michael Sandin har haft ett kreditkort där fakturorna för inköpen går direkt till Staffanstorps kommun. Han hade kreditkortet tills att han slutade som kommunstyrelsens ordförande förra årsskiftet.

Alkohol vanligt under Sandins restaurangbesök

Sydnytt har gått genom Michael Sandins kvitton i Staffanstorps kommun. Öl, sprit och vin är vanligt under arbetsluncher och middagar.
Här är några exempel:

Onsdagen den 5 december 2012 vid lunchtid äter Michael Sandin rimmad lax på Arlanda. Enligt kvittot är han ensam vid bordet. Till maten dricker han ett glas Hunters och efter maten en 4 cl Calvados. Mat och sprit för 436 kronor.

På kvällen måndagen den 22 oktober 2012 går Michael Sandin på Grand Hotel i Lund i sällskap med en okänd person (Det framgår inte av kvittot som skickats till Sydnytt). De två äter löjrom till förrätt och fasan till huvudrätt. De dricker bland annat två glas starköl, några glas Bourgogne samt sprit av finare märke: Lagavuhlin, Diplomatico och Lauriston. Notan med dricks kostar Staffanstorps kommun 2 400 kronor.

När Staffanstorps kommunstyrelse (det är vad som står på kvittot) har julmiddag dricks vin, sprit och öl för nästan 6 000 kronor på restaurangen.

Michael Sandin äter ofta lunch på Staffanstorps Gästis. Äggakaka är favoriten. Ibland med starköl.

Kommundirektören godkände

Uppdrag Granskning avslöjade kommunstyrelsens spritkonsumtion under en resa till Cannes. Det har gjorts andra resor där resesällskapet i stort sett är detsamma. Christian Sonesson (M) och övriga kommunledningen gjorde i september ifjol en studieresa till Hamburg för att studera stadsplanering. Det var många restaurangnotor med alkohol som betalades med Sandins kort.

Det är Staffanstorps kommundirektör som attesterat Michael Sandins restaurangnotor. Samma kommundirektör har själv deltagit på resan till Hamburg, julmiddag och annan representation.

Alkoholkulturen märks också i att Sandin köper vin och sprit på Systembolaget eller Bordershop med kortet. Ibland hänvisar han till att alkoholen är gåvor.

Staffanstorp har också ett vänortsutbyte med Killarney och Grimmen. När de träffas är det stora mängder alkohol som betalas med kommunens kort.

Slängde kvitton som ska sparas enligt lag

Sandin har sagt att hans alkoholmissbruk tog fart efter att han gjorde en fetmaoperation för några år sen. Sydnytt har därför begärt ut kvitton för 2008, alltså före operationen. Men kvittona har slängts, trots att de enligt lag ska sparas i tio år.

– Av okunskap har samtliga underlag gallrats och kastats efter 3 år, säger ekonomichefen Cecilia Jansson till Sydnytt.

– Riktigt tråkigt att detta skett och jag beklagar att jag därmed inte har något underlag att lämna ut som är äldre än 2011.

Regionråd betalar egna kort

I uppdraget som regionråd har han inte längre tillgång till ett kreditkort där räkningen betalas av arbetsgivaren. Region Skåne har sen i våras infört ett system där månadsräkningarna för kreditkortet skickas hem till innehavaren, som sen får skicka in reseräkningar för kostnader i tjänsten. Sydnytt har granskat hur Sandin använt kortet så länge Region Skåne använde det gamla systemet. Här finns också krogbesök, men inte alls i samma omfattning.

Men Sandin har slarvat när han i efterhand ska redovisa vad Region Skåne betalat för. I ett fall har Sandin betalat 650 kr för en krognota på Paddys i Malmö. På fakturan från Eurocard finns en notering: ”Repr... Ext?? MS sa 4 st”. Sandin har alltså inte kunnat redovisa syftet och vilka som deltagit. Något kvitto finns inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spritnotor i Staffanstorp

Mer i ämnet