Foto: SVT

Kycklingslakteri försenas

Uppdaterad
Publicerad

Kronfågels nygamla kycklingslakteri i Kristianstad skulle öppna i slutet av året. Men tillståndsprocessen har tagit länge tid än så, och först under andra halvåret 2017 öppnar slakteriet.

Trots att det kan se så ut hade företaget inte siktet inställt på just Kristianstad, när man började leta efter lämpliga lokaler i södra Sverige.

– Många har tolkat det som att vi gjorde fel då, och att det därför vi öppnar i där igen. Men det var rätt beslut då att stänga och i själva verket var det en slump som gjorde att det blev Kristianstad den här gången, säger Jenny Fridh.

100 sades upp

Det är fem år sedan företaget stängde slakteriet, som då var beläget intill Helge å strax utanför Kristianstad. Då ratade svenskarna kyckling till förmån för annat kött, och Kronfågel tvingas dra ner på verksamheten. Lokalerna som huserade det skånska slakteriet var eftersatta och man bestämde sig för att flytta hela produktionen till fabriken i Valla utanför Katrineholm. 175 anställda berördes. 100 anställda sades upp från sina jobb.

Under nästa år kommer företaget behöva anställa ungefär lika många personer i Kristianstadtrakten. Men de före detta Kronfågelanställda som vill återvända till sin förre arbetsgivare kan inte räkna med någon gräddfil till jobb.

– Alla kommer att få söka arbete på lika villkor, säger Jenny Fridh, kommunikationsdirektör på Kronfågel.

Kyckling populärt igen

Trenden att leva hälsosamt och miljömedvetet har påverkat människor att välja bort rött kött och nu pekar kycklingkurvan uppåt.

– Vi äter fortfarande lite kyckling i Sverige, jämfört med i andra länder. Men hälsovågen gör att efterfrågan ökar. Alltfler vill också äta närproducerad kyckling, säger Jenny Fridh.

I våras blev det klart att valet av ny lokal för kycklingslakteri föll på en 13 000 kvadratmeter stor fabriksfastighet i Karpalund, strax utanför Kristianstad. Fastigheten har tidigare bland annat hyst Campbells sopptillverkning. 20 miljoner kycklingar kommer att rulla ut från slakteriet varje år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.