• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Kyrkoherden Johannes Lindh. Foto: Ida Roos

Här kan fler än åtta gå på gudstjänst – om de köper kaffe

Publicerad

Efter många turer med länsstyrelsen har Broby kyrka nu fått tillstånd att driva café i kyrkan under pågående gudstjänst. Från en stenhård gräns på åtta personer kan nu uppåt ett trettiotal personer vistats i kyrkan under pågående gudstjänst, förutsatt att syftet är att köpa fika i cafédelen.

I dagsläget får max åtta personer delta vid kyrkans gudstjänster enligt coronarestriktionerna, oavsett hur stor utrymmet är.

Men när kyrkoherden Johannes Lindh fick veta att idrottsklubbarna, som har samma regelverk, fyller på med fler människor i restaurangerna så hörde han av sig till länsstyrelsen och frågade om han kunde göra samma sak.

– Olika typer av verksamhet har olika förhållningsregler. Kallar vi det ett café och säger att folk är där för att dricka kaffe så skulle vi kunna klämma in ett antal personer till och säger vi att det är där för att fira gudstjänst så går inte det, säger Johannes Lindh.

Fler välkomna – om de köper kaffe

Det slutgiltiga klartecknet kom när Johannes uppgav att caféet ska bedrivas med kommersiellt syfte och att det i resten av kyrkan ska vara gudstjänst. Det innebär att betydligt fler kan komma på gudstjänsterna, förutsatt att de är där för att köpa kaffe.

– Det visar hur absurt det blir, att man i den stora delen av kyrkan med religiös verksamhet bara kan vara åtta, medan bak i den mindre delen med kommersiell verksamhet skulle vi kunna vara trettio, säger han.

”Gudstjänsten är oerhört viktig”

I vanliga fall brukar runt 100 personer delta på gudtjänsterna i Broby kyrka. Johannes menar att även om man nu under pandemin även sänder gudstjänsterna digitalt så är de fysiska mötena en viktig del för många.

– Hit kommer många olika sorters människor, men också många som är sköra i livet eller har problem i tillvaron där gudstjänsten är oerhört viktig, säger han.

Den nuvarande kyrkan är en korskyrka och invigdes 1932 och är typisk för den tiden. 2013 gjordes en varsam renovering. Tidigare har det legat två kyrkor på platsen. Den ursprungliga härstammar från medeltiden. Foto: Johan Dernelius

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.