Mattias Björkholm, kyrkogårdschef och Ulla Malmgren, ordförande i kyrkorådet. Foto: SVT

Ny kyrkogård i Kristianstad – då köar folk för gravsättningar

Publicerad

Kyrkogården vid Heliga Trefaldighets kyrka i Kristianstad är mitt i en stor upprustning. Nu ska gravsättningarna återupptas efter 180 år.

Kyrkogården vid Heliga Trefaldighets kyrka i centrala Kristianstad är på väg att rustas upp. Just nu är det en byggarbetsplats, men när allting är klart kommer platsen att vara en grön oas omgärdad av ett svart smidessstaket.

Totalt 13 miljoner kronor kostar projektet och ska vara klart till hösten år 2019. Då kommer gravsättningar att återupptas – efter en paus på 180 år. En ny askgravlund anläggs nu i det nordöstra hörnet.

– Det är en gravplats där urnan grävs ner på en gemensam plats. I närheten finns en plats för kontemplation och utsmyckning. Fördelen med en askgravlund är att det är ett billigt sätt att ha en gravplats. Man behöver inte teckna något skötselavtal, men har ändå en vacker plats att gå till, säger Mattias Björkholm, kyrkogårdschef i Kristianstad pastorat.

Gott om plats

Cirka 600 urnor kan få plats i den nya askgravlunden om den utnyttjas till max. Det är redan kö att få sätta ner avlidnas urnor i marken. Nationellt är trenden att allt fler kremeras och fler väljer en askgravlund. Till skillnad mot en minneslund får de anhöriga lov att medverka vid gravsättningen.

– Det känns helt underbart att kunna använda gravplatserna igen, att det blir mer levande. Jag tror att invånarna kommer bli väldigt glada av att få en oas mitt i staden, där man gå in och njuta, titta på blommor och blad, säger Ulla Malmgren, ordförande i kyrkorådet.

Enligt Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund finns det i dag askravlundar i cirka hälften av landets alla kyrkogårdsförvaltningar. Det finns ingen nationell statistik på hur vanligt det är, men exempelvis i Uppsala pastorat är det var femte avliden som får sista vilan i en askgravlund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kristianstad

Mer i ämnet