Nedläggningshotad Skanör-Falsterbo församling strider för sin existens

Publicerad

De har lyckats rädda församlingen en gång tidigare mot löften om att arbetsmiljön ska bli bättre. När ännu en kyrkoherde slutar på grund av ”otydliga maktstrukturer” har biskopen i Lund fått nog. Han vill upplösa församlingen.

– Det är det största och allvarligaste ingreppet man kan göra mot en församling, säger Lars Lindmark, ordförande i kyrkorådet i Skanör Falsterbo.

När biskopen i Lund i november kom med nedläggningsbeskedet ville Lars Lindmark, ordförande i kyrkorådet i Skanör-Falsterbo församling, inte uttala sig. Det vill han nu.

Han är oförstående till på vilka grunder biskopen vill upplösa församlingen.

– Det var ett enkelriktat möte. Det var inget samtal. Jag förstår inte vad vi har gjort för fel, säger Lars Lindmark (Vår kyrka).

Lars Lindmark, ordförande i kyrkorådet i Skanör-Falsterbo, vill på inga villkor att hans församling ska tvångsupplösas. Foto: Gunilla Fritze

Inte mer att erbjuda

Biskopen menar däremot att församlingen fått flera chanser att bland annat förbättra arbetsmiljön.

– Vi från stiftskansliet och biskopens sida har sedan 2008 vid flertalet tillfällen försökt hjälpa församlingen, sa biskop Johan Tyrberg i samband med beslutet.

Församlingen har en historik som innehåller anmälningar till Arbetsmiljöverket, uppsägningar och vitesförelägganden. Församlingen har haft tio kyrkoherdar sedan problemen startade 2007.

– Vi har gjort allt som jag ser det just nu, vi har inte mer att erbjuda, sa Johan Tyrberg till SVT Nyheter Skåne i november.

Otydliga maktstrukturer

Maggie Signäs, är den senaste kyrkoherden som lämnar församlingen. Hon gör det på eget initiativ och går till grannförsamlingen Höllviken.

– Jag ser det som ett misslyckande att vi tillsammans inte klarade av att ha ett gott samtalsklimat. Det finns otydliga maktstrukturer som ibland kommer i dagen och det är svårt för mig att arbeta i det.

Personalen klagar och lämnar

Parallellt med stiftets utredning om framtiden för Skanör-Falsterbo vill personalen ha en utredning om den psykosociala arbetsmiljön i församlingen. De anställda har slagit larm till sina regionala skyddsombud att förtroendevalda går över sina gränser, enligt Maggie Signäs.

En handfull anställda har sagt upp sig under det senaste året.

– Om personalen inte mår bra kan de få hjälp, säger Lars Lindmark.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.