Västra Vemmenhögs kyrka Foto: Backa Elias Bondpä

Kyrktornet riskerar att rasa

Uppdaterad
Publicerad

Kyrkan i Västra Vemmenhög har nu varit avstängd i tre år på grund av sprickor i tornet. Men snart är mätningarna klara som ska avgöra framtiden för byggnaden.

Den överlevde en brand där Gryningspyromanen var misstänkt. Och den skånska jordbävningen för några år sen stod den också pall mot. Sprickorna hade funnits där länge, men den nya fastighetsansvarige tyckte att dom hade blivit större.

Sprickorna hade funnits där länge, men den nya fastighetsansvarige tyckte att de hade blivit större.

– Man kom fram till att det bästa var att stänga kyrkan och samtidigt starta mätningar för att försöka komma fram till vad det här beror på, säger Göran Rosman,  ordförande i kyrkorådet.

Ingen får inte gå in i kyrkan, och en del av kyrkogården är stängd för besökare.

– Det är ju ett bättre scenario än att tornet hade störtat, säger Göran Rosman, ordförande i kyrkorådet.

Sprickorna är flera. En av dem syns tydigt och sträcker sig från en bra bit upp på tornet och ända ner till marken.

– Kyrkor brukar ju ändå vara stabila byggnader, men här tar man det säkra för det osäkra, säger kyrkoherde Lennart Hansson.

För de 2.500 församlingsmedlemmarna är det förstås trist, men man har ytterligare fyra kyrkor  och de ligger tätt.

– Eftersom det är avspärrat så förstår man ju att man är noga med säkerheten här, för man vill inte riskera någonting, säger kyrkoherde Lennart Hansson.

Under tre år har man gjort kontinuerliga mätningar av sprickan och om några veckor görs den sista. Sedan ska resultatet analyseras av experter, innan man vet vilket scenario som gäller.

– Det ena kan ju vara att sprickan är stabil,  då kanske man inte behöver göra något. Eller så är det väldigt allvarligt och då måste man göra något om man ska kunna öppna kyrkan igen, säger Göran Rosman, ordförande i kyrkorådet.

Det kan kosta allt från noll till miljontals kronor.

Sydnytt: Kan det bli tal om att riva kyrkan?

– Nej, inte riva, det kan jag inte föreställa mig. Men det är ju möjligt att det är oöverkomliga kostnader för att reparerar tornet, det får ju de här experterna tala om för oss, säger Göran Rosman, ordförande i kyrkorådet.

När kyrkan kan öppnas igen kan avgöras då experterna analyserat mätresultaten.

– Jag förstår att den här kyrkan kan ha ett värde för många människor. Men samtidigt står vi här inför en realitet med hur stabil kyrkan är och vad vi har för ekonomiska möjligheter. Och framför allt så vet vi inte vad mätningarna har sagt ännu, säger kyrkoherde Lennart Hansson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.