Storbrand på skånsk gård i natt: ”Det blåser kraftigt”

Uppdaterad
Publicerad

Sent på måndagskvällen började en ladugård brinna på en äldre gård i Eslöv. Ladugården var övertänd redan när räddningstjänsten kom fram – och släckningsarbetet har pågått hela natten.
– Det har varit en jättefin gammal skånsk gård, säger Mikael Nilsson, SVT:s reporter på platsen.

Larmet kom till räddningstjänsten klockan 22.52 på måndagskvällen. Förbipasserade hade då sett branden.

”Brinner stadigt”

När räddningstjänsten kom till platsen var ladugården redan övertänd.

– Det brinner ganska stadigt i en av längorna. Vi är på plats men vi har ingen aktiv släckåtgärd utan försöker skydda ett bostadshus i stället, säger Patric Nilsson, inre befäl på Räddningstjänsten syd, vid midnatt.

Det blåser kraftigt på platsen vilket har försvårat räddningsinsatsen under natten.

”Fin gammal skånsk gård”

Brandplatsen är en äldre skånsk gård som nu är obebodd. Inga djur finns i ladugården.

– Det är en äldre gårdsfastighet med flera byggnader. Bland annat två stora ladugårdar, säger Mikael Nilsson, SVT:s reporter på platsen.

Han fortsätter:

– Det har varit en jättefin gammal skånsk gård men det märks att ingen har bott där på flera år.

”Det får brinna ut”

Senare på natten började det regna – och först då kunde räddningstjänsten så småningom sluta oroa sig för spridningsrisken.

-  Taket har rasat in och brunnit bort. Det är halm och sånt som ligger där inne och som får brinna ut i lugn och ro. Men vi har haft god hjälp av regnet. Vi har kvar två enheter uppe hela natten som kommer hålla koll, säger Patric Nilsson, inre befäl på Räddningstjänsten syd, vid 4-tiden på morgonen.

Strax innan klockan 6 på tisdagsmorgonen berättar han att det endast är en styrka kvar på platsen som snart lämnar platsen. Därefter kommer dagskiftet att titta till branden när det blivit ljust.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Eslöv

Mer i ämnet