Björn Eriksson hämtar vatten till sin familj. Han och hans fru plus tre av fyra barn blev sjuka. Foto: Edina Hrustic

Lägre bakteriehalter men fortsätt koka vattnet

Uppdaterad
Publicerad

Bakteriehalterna i drickvattnet i Everödsområdet avtar, visar de senaste analyserna, men rekommendationen att koka vattnet i Everöd, Huaröd och Östra Sönnarslöv finns kvar.

De som bor i de drabbade områdena ska fortsätta koka sitt vatten även de kommande veckorna.

– Vi vet ännu inte hur avloppsvattnet har kommit in i ledningarna och vi fortsätter att söka efter felet. Vi vill gärna att boende fortsätter att använda vattnet så att de bakterier som eventuellt finns kvar i systemet spolas ut, säger Inger Hansson, avdelningschef för Vatten och avlopp i Kristianstads kommun.

Magsjukeutbrott i nordöstskåne

Under veckan börjar Kristianstads kommun att spola vattenledningarna, rengöra vattenreservoaren och förbereda för inkoppling av UV-ljusanläggning vid vattenverket i Everöd. UV-ljuset renar vattnet från parasiter, bakterier och virus.

Inte farligt

– När vi spolar vattenledningarna kan trycket i ledningarna förändras, det kan bli luft i rören och vattnet kan vara grumligt, men detta är inget farligt, säger Inger Hansson.

Vattnet kommer attt vara avstängt i Everöd och Östra Sönnarslöv från onsdag 1 juli kl. 23 fram till torsdagen den 2 juli till kl. 17. Abonnenter i Huaröd berörs inte av avstängningen eftersom de får vatten från reservborror i Huaröd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Magsjukeutbrott i nordöstskåne

Mer i ämnet