Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elpriserna i juli var de lägsta på två och ett halvt år. I klippet förklarar Eons elhandelschef Emma Tronarp varför. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Lägsta elpriset i södra Sverige på två och ett halvt år

Publicerad

I juli var medelpriset för el 41 öre i södra Sverige. Förra sommaren var det sju gånger så högt. Orsaken är främst att Tyskland har fyllt på sina lager av naturgas.

– Det är ju väldigt positivt för våra kunder att vi har ett lägre pris nu. Den absolut viktigaste faktorn är att naturgaspriset i Europa är mycket lägre nu än det var samma period förra året, säger Emma Tronarp, elhandelschef Eon.

I juli låg medelpriset i elområde 4 på 41 öre. I augusti för ett år sen låg det på 305 öre.

Elområde 4 är uppkopplat mot Tyskland och när tyskarna nu sparat energi och ersatt rysk naturgas med flytande naturgas så sjunker elpriserna även här.

– Tyvärr finns risk även framåt för höga priser på elmarknaden. En risk är att den goda tillförseln av flytande naturgas minskar i Europa och om vi skulle få en kall vinter i Europa så kommer priserna sannolikt kunna sticka iväg, säger Emma Tronarp.

Kommer priserna kunna bli så höga som de har varit de senaste åren?

– Ja, det tror jag att man behöver vara förberedd på och det är definitivt för tidigt att ropa hej.

Vad är elområde 4?

Elområde 4 omfattar Skåne, Blekinge, Kronobergs län samt delar av Kalmar, Hallands, Jönköpings och Västra Götalands län.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.