Läkare slutar på vårdcentral: ”Det är synd om patienterna”

Uppdaterad
Publicerad

Många läkare på vårdcentraler upplever att de har en orimlig arbetsbörda. Ett växande antal äldre multisjuka patienter ska klaras av på korta besök.

Malena Dolfe, läkare på en vårdcentral i Landskrona har nu sagt upp sig.

– Jag är förbannad över att inte ha möjlighet att göra mitt jobb, säger hon.

Landskrona

Malena Dolfe har arbetat flera år på vårdcentralen i Landskrona som drivs av Capio Närsjukvård. Med tiden har hon fått en stor grupp återkommande patienter med tunga vårdbehov.

– Jag tar emot många med långa sjukskrivningar, psykiska besvär och olika smärtsymptom, berättar hon.Och så äldre, dementa och multisjuka patienter.

Fler papper att fylla i

Ofta anser hon att patienter behöver ytterligare behandling och skickar dem vidare till specialister inom till exempel psykiatrin.

Malena Dolfe har arbetat flera år på vårdcentralen i Landskrona. Foto: SVT

– Men ingen tar emot våra remisser, de studsar regelmässigt tillbaka från psykiatrin. Så man känner sig väldigt ensam som allmänläkare.

Under det senaste året har läkarna på vårdcentralerna också fått alltfler papper från Försäkringskassan att fylla i, ibland upp till sex A-4-sidor för en sjukskrivning.

– Jag gick nyligen in och fyllde i dem trots att jag var sjuk, berättar Malena Dolfe. Men strax var hyllan lika full med papper. Då kände jag att det fick vara nog.

Svårt att få läkare att stanna

Anna Persdotter Nyman, regionchef för Capio Närsjukvård, beklagar att Malena Dolfe sagt upp sig och berättar att det länge varit svårt att få läkare som stannar länge i på vårdcentralen i Landskrona.

– Vilket ytterligare satt press på dem som varit länge där, som Malena Dolfe som varit  populär och duktig.

I höst hoppas Capio kunna förstärka vårdcentralen i Landskrona med ett rehabteam bestående av sjuksköterskor, psykologer, sjukgymnaster och kuratorer som kan avlasta läkarna.

Malena Dolfe skrev nyligen en debattartikel i Sydsvenskan om arbetssituationen som hon fått stort gensvar på. Nu går hon vidare till att arbete som bemanningsanställd hyrläkare vilket innebär korta inhopp och därmed inte har något långsiktigt ansvar för tunga patientgrupper.

– Så det är inte synd om mig, det är synd om patienterna, konstaterar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Landskrona

Mer i ämnet