Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I det renade vattnet i Staffanstorp uppmättes för höga halter av läkemedelsrester. I videon berättar kommunens tekniske chef, Kjell Thoreson, om hur de vill få stopp på utsläppen. Foto: Anna Palmgren/SVT

Så vill Staffanstorp lösa problemet med läkemedelsrester i avloppsvattnet

Publicerad

Koncentrationen av läkemedelsrester i avloppsvattnet är för höga på flera håll i Skåne. Samtidigt är de flesta reningsverk inte byggda för att kunna rena vissa typer av läkemedel. Därför hoppas Staffanstorps kommun kunna investera i en ny lösning.

Länsstyrelsen, Högskolan Kristianstad och Region Skåne har i ett samarbete undersökt halterna av läkemedelsrester vid 15 mindre reningsverk i Skåne. Vid sju av dem var halterna för höga:

  • Ekeby (Bjuv)
  • Staffanstorp
  • Tomelilla
  • Svalöv
  • Nyvång (Åstorp)
  • Södra Sandby
  • Ellinge (Eslöv)

De läkemedelsrester som inte kunnat renas består främst av antiinflammatoriska diklofenak och hormonpreparat som finns i exempelvis p-piller.

Möjliga investeringar för att rena vattnet

I Staffanstorp är det i dagsläget inte möjligt att rena dessa läkemedel helt och hållet. Därför tittar kommunen nu på en lösning, som inte är allt för dyr. En testad metod som finns på några få platser i landet är ozonrening. Men det kräver stora investeringar och är inte ekonomiskt möjligt för en mindre kommun som Staffanstorp utan finaniseringshjälp.

– Vi ska ha ett bra sätt att rena, ett kostnadseffektivt sätt som gör jobbet men inte dränerar kommunen allt för mycket, säger Kjell Thoreson, teknisk chef i Staffanstorps kommun.

Vilken skada gör då läkemedelsresterna och hur vill Staffanstorp agera för att kunna rena dem? Se svaren i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.