• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Falsterbo-profilen Nils Kjellén går i pension efter 20 år som professionell räknare av flyttfågelsträck. Foto: Hans Larsson/SVT

Landets meste fågelräknare hänger av sig kikaren

Uppdaterad
Publicerad

Man får väl kalla det ett streck i räkningen för svensk ornitologi: Nu går landets ende ”sträckräknare”, Nils Kjellén, i pension.

– Det har varit ett fantastiskt jobb, fast också rätt slitsamt ibland. Hädanefter tänker jag titta på fåglar enbart för nöjes skull, säger Nils Kjellén till SVT Nyheter.

Sista arbetspasset

I tjugo år har han haft Naturvårdsverkets uppdrag att räkna de förbipasserande sträcken av flyttfåglar vid Falsterbo fågelstation. Räkningen pågår varje höst från 1 augusti till 20 november, och i fredags gjorde han sitt sista arbetspass.

– Förändringarna har varit större än vad många kanske tror under perioden. De flesta fågelarter har faktiskt ökat i antal. Ta bara rödgladan, denna klassiska skånska rovfågel. På 1970-talet var vi nere på ett 50-tal par, men i år kunde vi räkna in 5000 sträckande glador vid Falsterbo, säger Nils Kjellén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.