Ett av de stora konstverken som kom lastat på lastbil lastas av för att riggas upp. Foto: Johan Dernelius

Landskrona blir fotomekka

Uppdaterad
Publicerad

I helgen är det dags för den andra upplagan av Landskrona fotofestival och staden kommer formligen explodera av film, workshops, utställningar och mycket mer. För Landskrona satsar på att bli Sveriges nya fotostad.

På ena sidan ett kallt och frostigt Arktis, på den andra fabriksskorstenar. Idag sattes bilder av den tyska konstnären Mareike Timm upp på Halvmånens strand i Landskrona. Utställningen på stranden är en av drygt 20 utställningar som kommer synas runt om i centrala Landskrona, både inne och ute, under fotofestivalen.

– Sättet som detta är producerat på och sättet som detta är upplagt på med att vi använder stadskärnan och att det är väldigt fokuserat.  Jag har inte upplevt någon festival eller något liknande i Sverige som har den tightheten, säger Thomas H Johnsson, festivalens konstnärlige ledare.

Fotofestivalen är ett resultat av att  Landskorna stad tagit beslutet att försöka bli ett svenskt fotomecka.

– Vi har länge pratat om hur vi ska bli en mer dynamisk kulturstad. Då tänkte vi att vi behöver bli bra på ett område som gör att vi lyser lite mer. Vi vill också bidra regionalt och nationellt inom ett kulturområde och då kändes fotografi naturligt. Där har vi rätt så bra traditioner och vi har haft många framstående fotografer som vart verksamma i Landskrona, säger Göran Nyström, Fritids- och kulturchef i Landskrona.

Festivalen har redan blivit populär i branschen. Över 140 fotografer ställer ut i år och man har lockat till sig många internationella storheter. Några av dem är den holländska fotografen Bertien van Manen, amerikanska Nan Goldin och japanen Rinko Kawauchi. Och det här är bara första steget i Landskornas satsning.

– Nästa år kommer vi att öppna en fotohistorisk utställning som berättar om den fotografiska bildens utveckling i Sverige.  Det finns inte i Sverige idag, säger Göran Nyström, Fritids- och kulturchef i Landskrona.

Mer info om festivalen och festivalprogram hittar du här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer