Landskrona hyllas av Skolinspektionen

Uppdaterad
Publicerad

Landskrona är en av de bästa kommunerna i landet på att arbeta mot segregation i skolan – det visar Skolinspektionens granskning av 30 kommuner.

Inspektionen har granskat hur kommunerna fördelar skolpengen. De flesta kommunerna i granskningen styr bara om en liten del av resurserna till de mest behövande skolorna och eleverna. Men Landskrona sticker ut. 

Från 2007 till 2012 ökade man det genomsnittliga meritvärdet, alltså slutbetyget, för niondeklassarna i från 190 till 214.

– Det är uppseendeväckande att man lyckats med det, med de förutsättningarna man har i Landskrona, säger Skolinspektionens utredare Roger Niklewski.

Landskronas framgångsrecept är, enligt Skolinspektionen, att kommunen satt igång ett brett spektrum av flera olika projekt för olika utsatta grupper.

– Till exempel när det gäller familjehemsplacerade barn, där har man lyckats få alla behöriga till nationellt program på gymnasiet vilket är helt unikt, säger Roger Niklewski.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.