Skånskt tunnelseende- nu även i Landskrona

Uppdaterad
Publicerad

Nu tar Landskrona upp kampen om ytterligare en fast förbindelse över Öresund. En utredning som kommunen har gjort visar att en tågtunnel mellan Landskrona och Köpenhamn skulle ge en restid på 20 minuter från stad till stad.

Landskronas utredning visar att en tågtunnel från stans gamla industriområde till Köpenhamn skulle förkorta restiderna från både Lund och Helsingborg.

Och restiden över sundet skulle bli cirka 20 minuter. Kostnaden för en sådan tågtunnel beräknas ligga på 18 miljarder.

– Det är ett nationellt intresse att bygga en andra förbindelse över Öresund. Det finns nu en mängd förslag på var den skulle kunna dras och då är det här vårt bidrag, säger Torkild Strandberg (FP), kommunalråd i Landskrona.

Det här är det tredje förslaget på en till fast förbindelse mellan Sverige och Danmark.

Tidigare har det kommit förslag på en tunnelbana mellan Malmö och Köpenhamn och en tågtunnel mellan Helsingborg och Helsingör.

– Med tanke på att regeringen än så länge visat ganska stort ointresse så tycker jag att det är positivt att det kommer fram förslag och att Skåne verkligen visar att man är intresserade av det här. Och nu visar ju hela skånska kusten ett stort intresse för att få fasta förbindelser till den danska sidan, säger Anders Olshov, chef Öresundsinstitutet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.