Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skyddsrummet i Dalby stod klart 1953 och har inte kontrollerats sedan 2001. I videon visar den nytillträdde ordföranden i bostadsrättsföreningen, Olle Holm, upp skyddsrummet. Foto: Anna Palmgren/SVT

Lång tid mellan kontroller av skyddsrum – följ med till ett av Lunds äldsta

Publicerad

Det har gått 23 år sedan ett av de äldsta skyddsrummen i Lunds kommun kontrollerades. Tätare intervall hade varit önskvärt enligt MSB. Men Olle Holm, ordförande i bostadsrättsföreningen, känner sig ändå trygg.

Förslaget är nu att landets samtliga 64 000 skyddsrum ska kontrolleras inom en femårsperiod. Men beslutet kring det väntas komma först i slutet av året, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Det skulle dessutom krävas en generös budget från regeringen. Hittills har de kunnat kontrollera mellan 1 000 och 2 000 skyddsrum om året.

När myndigheten kommer för att inspektera skyddsrummen borde de vara i gott skick då ansvaret för underhåll ligger på fastighetsägarna.

Skulle det bli krig, ska skyddsrummet kunna vara iordningställt inom 48 timmar.

23 år sedan kontroll av skyddsrummet

Ett av skyddsrummen i Dalby, Lunds kommun, stod klart 1953 och har inte kontrollerats sedan 2001. Det är långt ifrån det enda exemplet i landet där det dröjt lång tid mellan kontrollerna.

Är det en brist att ni inte har kunnat kontrollera skyddsrummen oftare?

– Det är klart att om vi hade haft mer intresse för skyddsrummen över tid och mer resurser så hade vi inte suttit i den här sitsen som vi gör i dag, säger Anders Johannesson, chef för skyddsrumsenheten på MSB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.