Tungt arv efter fabriken: 25 ton kreosot

Uppdaterad
Publicerad

Saneringen av den kreosotförgiftade marken vid Phylatteriontomten i Trelleborg beräknas ta sex år. Villaägarna som berörs, tvingas vänta med egna upprustningar för att slippa göra om dem när saneringen är klar.

– Jag kan inte göra iordning min trädgård eftersom vi väntar på detta, säger villaägaren Johan Nilsson. Det kan ju dröja flera år och jag vill ju komma igång, säger han. Tomten ska grävas upp till två meters djup och innan dess vill man ju inte lägga plattor eller annat, berättar han.

Han har haft planer på att dränera runt huset ett annat arbete som nu får vänta tills saneringen är klar.

Det kan ta sex år innan Johan Nilsson och hans familj kan börja göra i ordning sin tomt. Det är saneringen av den gamla Phylatterion-tomten i Trelleborg som ligger bakom.

Rester från gammal impregnering

Impregneringsfabriken som startade på 1800-talet finns inte kvar men de enorma mängder kreosot som släpptes ut ligger kvar i marken.

– Det är runt 25 ton kreosotoljor som ligger på 6 meters djup, säger tillförordnade samhällsbyggnadschefen Rune Brandt som visar oss tomten. Bedömningen som är gjord visar att det inte är någon akut hälsofara men däremot så sprids de här föroreningarna långsamt ut alla håll så det måste åtgärdas, säger Rune Brandt. Annars finns det en risk att grundvattnet förorenas, menar Rune Brandt.

Förutom industritomten är det både vägar och ett antal villatomter som måste saneras

– Den snackar om hela gatan bredvid och en bit upp på den andra och sen är det ju hela tomten och husen bredvid som också är drabbade, säger Johan Nilsson.

Statliga pengar måste till

Saneringen beräknas kosta över hundra miljoner kronor, pengar som kommunen hoppas att Naturvårdsverket ska skjuta till. Uteblir de pengarna, skjuts projektet upp med ytterligare osäkerhet för tomtägarna

– Frågan är om de kan ersätta allting, det är ju gamla träd här hur ska de ersätta det, menar Johan Nilsson. Och är det så att de gräver upp allting måste de ju flytta på oss, att vi få ta in på hotell eller annat, så det är mycket besvärligt, säger Johan Nilsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.