Bild tagen klockan 15:13 av en kamera på Öresundsbrons pelare närmst Sverige. Vyn är i riktning mot Danmark. I körfältet från danska sidan syns de kilometerlånga köerna. Foto: oresundsbron.com

Långa köer vid Öresundsbron

Uppdaterad
Publicerad

Köerna från Danmark ringlade flera kilometer långa under lördagen. Trots full bemanning förväntas långa väntetider vid betalstationerna varje lördag i juli. Öresundsbron uppmanar de som ska köra över bron på lördagar i juli att åka i god tid.

– Det är just nu när vi talar fyra kilometer lång kö i riktning Sverige, berättade pressansvarige vid Öresundsbron Jens Genders strax innan klockan 13 på lördagen.

– I riktning Danmark är det kanske 500 meter, sa han då.

Strax innan klockan 17 hade köerna lättat.

– Från klockan 17 hoppas vi att det ska vara smidigt att komma förbi, säger Jens Genders.

Det är en av årets trafiktätaste dagar säger han och uppmanar människor som ska över bron att köra i god tid.

– Det är många som kommer från hela Europa. Och då ska de betala kontant eller med kreditkort. Det tar längre tid än om man betalar med bropass, säger Jens Genders.

Mer trafik till än från Sverige

Just i juli är det många som väljer att ta semester och ta bilen till Sverige. På Öresundsbron räknar man med att det kommer att vara högt tryck varje lördag resten av månaden.

– Det är mer trafik till än från Sverige. Det är trafik från hela Europa som kommer till Sverige nu på semester, säger Jens Genders.

Betalstationerna för båda färdriktningar ligger i Sverige. Därför bildas kön på bron när mycket trafik kommer från Danmark.

– Vi har kallat in extrapersonal på förhand och alla körfält är öppna. Så vi gör allt vi kan, säger Jens Genders.

Dyrare utan bropass

Det är billigare att passera bron med bropass, om man kör tur och retur.  Om man jämför med att betala vid stationerna.

– Men du kan teckna ditt bropass-avtal inom 25 dagar efter din resa, säger Genders. Då betalar vi tillbaka mellanskillnaden.

Att köpa en biljett på nätet, innan man kommer fram till betalstationen ger också viss rabatt och låter dig passera kassan i snabbfilen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.