Hundagisföreståndaren Susanne Andersson i revinge uppmanar nya hundägare att söka plats i god tid. Se mer i klippet ovan. Foto: Linda Ekström

Växande köer till hunddagis när husse ska tillbaka till jobbet

Publicerad

Under pandemin har det varit populärt att passa på att förverkliga sina valpdrömmar. Nu när det för många är dags att åter ta sig till arbetsplatsen växer köerna för att få en plats på hunddagis.

– Många har passat på att skaffa valp när de har varit hemma en längre tid. Valpen behöver ju sällskap i början, menar Susanne Andersson som driver ett hunddagis i Revinge.

Under förra året när pandemin förflyttade många arbetsplatser till hemmet registrerades 71 500 nya hundar i Sverige hos Jordbruksverket.

Svenska Kennelklubben bekräftar ökningen och menar att antalet registreringar hos dem hittills i år är ännu högre än under motsvarade period förra året.

– Detta har så klart lett till ett ökat tryck på landets hunddagis. De vi har varit i kontakt med menar att det är en mycket hög efterfrågan på att få en plats just nu, säger Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska Kennelklubben.

Fullt i Revinge

Och till hunddagiset i Revinge hör betydligt fler av sig nu än tidigare.

– De flesta får nej, för här är fullt nu, säger Susanne Andersson.

På hunddagiset i Eslöv är situationen likadan.

– Innan pandemin hade jag runt tio personer i kö, nu har kölistan utökats till 25 personer som inte har någon plats till sin hund, säger hunddagisföreståndare Paulina Edvertsson.

Även på hundagiset i Eslöv växer väntelistan, menar hundföreståndaren Paulina Edbertsson. Foto: Jenny Nygren-Strandberg

Antal nyregistrerade hundar hos Jordbruksverket:

Antal nyregistrerade hundar i Sverige:

2019  62 561

2020  71 507

Totalt antal registrerade hundar i Sverige:

2019  948 000

2020  989 000

Totalt antal registrerade hundar i Skåne:

2019  143 009

2020  148 880

(Källa: Hundregistret Jordbruksverket)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.