Långsamt framåt för kvinnor i brandkåren

Publicerad

Räddningstjänsten Syd arbetar för att allt fler kvinnor ska välja att bli brandmän. Just nu avslutas ett femårigt projekt i jämställdhetsarbetet.

I Räddningstjänsten Syd ingår kommunerna Malmö, Burlöv, Lund, Kävlinge och Eslöv. Bland brandmän och styrkeledare utgör kvinnor idag knappt 10 procent.

Det var för elva år sedan som de första kvinnorna anställdes som brandmän.

År 2005 tvingades dåvarande fackliga klubbordföranden för brandkåren i Malmö att lämna sitt uppdrag på grund av att han motarbetat försöken att få in fler kvinnor i yrket.

I april samma år anställde Malmö Brandkår fem kvinnliga brandmän, och Anna-Karin Landgren var en av dem. Hon har varit med om flera förändringar genom åren.

– När vi började hade vi inga omklädningsrum för tjejerna, det har vi nu. Och det är inte längre märkligt att vabba eller vara mammaledig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.