Ekestadsbon Rolf Nilssons får rätt i en infekterad strid mot godsägarfamiljens Treschows grindar. Foto: Hans Larsson

Rolf fick rätt mot godsherren – stängsel strider mot allemansrätten

Uppdaterad
Publicerad

Karsholms gods får bakläxa på de stängsel man låtit sätta upp i ett skogsområde norr om Kristianstad. Ett brott mot allemansrätten, menar länsstyrelsen som därmed går på Ekestadsbon Rolf Nilssons linje i den infekterade striden.

Med ett hot om vite på totalt 30 000 kronor kräver länsstyrelsen nu att godsägaren Frederik Treschow avlägsnar de vinkelformade passager han låtit sätta upp invid sex metallgrindar runtom i skogen.

I motiveringen heter det bland annat att passagerna genom sin snäva utformning ”hindrar allmänhetens tilltäde till ett värdefullt naturområde”.

– Jag är mer än nöjd med utslaget. Passagerna gör det omöjligt för till exempel hästfolk, rullstolsburna och föräldrar med barnvagn att passera. Därmed strider de mot allemansrätten, som ger alla invånare rätt att ta sig ut i skog och mark, säger Rolf Nilsson, som stod bakom anmälan till länsstyrelsen.

Årslång tvist

Han är pensionerad lärare och har företrätt de boende i Ekestad i den årslånga tvisten. Enligt egen utsago företräder han mellan 100 och 200 privatpersoner som reagerat på stängslens utformning.

Markägaren Frederik Treschow har överklagat länsstyrelsens föreläggande till mark- och miljödomstolen. Han avböjer en intervju men framhåller i en skriftlig kommentar till SVT att länsstyrelsen tolkat lagen fel.

”Länsstyrelsen blandar ihop bestämmelserna”

En markägare kan enligt honom tvingas att antingen ta bort ett stängsel eller förse det med ett så kallat stängselgenombrott, vilket Treschow menar är precis vad han gjort med sina vinkelpassager.

”Länsstyrelsen blandar i detta fall ihop de båda bestämmelserna”, skriver Frederik Treschow i ett mejl till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.