Sanddyner vid Falsterbonäset i Skåne där skyddsvallen är tänkt att gå vid huset ovan till vänster. Foto: Johan Nilsson/TT

Länsstyrelsen överklagar domen om vallen på Falsterbonäset

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen Skåne beslutade på onsdagen att överklaga mark- och miljödomstolens dom om den omdebatterade skyddsvallen i Vellinge kommun.

Länsstyrelsen har bett om mer tid för att kunna precisera yrkanden och grunder för överklagandet till och med den 15 juni.

– Det här är ett ärende som är både omfattande och komplext. Mark- och miljödomstolens dom stämmer i flera avseenden överens med Länsstyrelsens ståndpunkter, dock inte i alla. De delar i domen vi inte är nöjda med är så viktiga att det är nödvändigt med ett överklagande, säger miljödirektör Annelie Johansson, i ett pressmeddelande på onsdagen.

Annelie Johansson poängterar att Länsstyrelsen delar kommunens uppfattning om att ett översvämningsskydd behövs för Falsterbonäset och anser att det är angeläget att ett heltäckande skydd kommer till stånd så snart som möjligt.

Vill skydda naturen

Länsstyrelsen kommer alltså att precisera överklagandet senare men i korthet handlar det om hur den känsliga naturen på näset ska skyddas.

Mark- och miljödomstolen har på vissa sträckor av översvämningsskyddet tillåtit det att gå genom skyddade naturreservat eller Natura 2000-områden. Men enligt Länsstyrelsen finns det andra alternativ som inte medför lika stort intrång i naturen och därför vill de ändra på den delen av domen.

Länsstyrelsen har dessutom synpunkter på vilka halter av föroreningar som kommer tillåtas i de massor som ska bygga upp översvämningsskyddet. Länsstyrelsen anser att områdets känslighet motiverar strängare krav än de mark- och miljödomstolen bestämt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.