Foto: Fojab Arkitekter

Länsstyrelsen stoppar detaljplanen för Science Village

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Skåne beslutade på tisdagen att upphäva detaljplanen för Science Village i Lund. Bedömningen är att risk- och säkerhetsfrågorna kring ESS inte är tillräckligt utredda.

– Konsekvensen blir att det drar ut ännu mer på tiden innan vi kan börja bygga. Det är olyckligt, säver Ulrika Lindmark, vd för Science Village till SVT Nyheter Skåne.

Hon konstaterar att de båda forskningsanläggningarna Max IV och ESS är beroende av att Science Village byggs mitt emellan. Där kommer att finnas laboratorium, verkstäder och inte minst restauranger.

– Framförallt drabbas Max IV som redan är färdigt, säger Ulrika Lindmark.

Invändningar tidigare

Länsstyrelsen har tidigare framfört liknande invändningar mot riskbedömningen till Strålsäkerhetsmyndigheten, som just nu håller på med en prövning av ESS-anläggningen som väntas bli klar i vår.

– Det är enligt vår mening bättre att frågan prövas av regeringen och Strålsäkerhetsmyndigheten, än att vi ska vänta ända till april och riskera att det inte heller då finns tillräckliga besked från Strålsäkerhetsmyndigheten för att länsstyrelsen ska kunna fatta beslut, säger landshövding Anneli Hulthén i ett pressmeddelande.

Enligt henne kommer frågan inte att dras i långbänk.

– Vi har fattat ett snabbt beslut så att Lunds kommun ska kunna överklaga. Då kan ärendet så snabbt som möjligt komma upp till regeringen för ett avgörande, säger landshövding Anneli Hulthén i ett pressmeddelande.

Överklagar snarast

Kommunstyrelsens ordförande i Lund, Anders Almgren (S), säger att ett överklagande snart kommer att lämnas in.

– Självklart ska vi överklaga detta. Det är en bra detaljplan vi tagit fram, där vi förhållit oss till de synpunkter som länsstyrelsen haft. Vi har till exempel inte ritat in några permanentbostäder eller någon skola, säger Anders Almgren som. för kommunens räkning, sitter i Science Villages styrelse.

Ett ovanligt beslut

Att länsstyrelsen i Skåne upphäver en detaljplan är ovanligt. Det sker bara vid några enstaka tillfällen per år.

– I det större perspektivet påverkas Sveriges möjligheter att snabbt få valuta för de stora summor som lagts på de här forskningsanläggningarna. Vi vill ju ha ett ekosystem som gör att att företagen växer i den här myllan, säger Ulrika Lindmark.

Science Village Scandinavia är ett utvecklingsbolag som äger marken mellan Max IV och ESS på Brunnshög i nordöstra Lund.

Bolaget bildades 2009 med syfte att främja forskningsanläggningarna.

Science Village ägs av Lunds kommun, Region Skåne och Lunds universitet genom Stiftelsen Akademihemman.

Bolagets främsta uppgift är att utveckla marken för bebyggelse och att sälja byggrätterna.

Dess huvudsakliga användning är laboratorium, kontor och utbildningslokaler men även service som gästboende, restaurang och café kommer att finnas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer