Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Almgren (S) tycker att beskedet från Länsstyrelsen är märkligt. Hör mer i klippet. Foto: SVT

Länsstyrelsen stoppar Lunds beslut om utökat lustgasförbud

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen upphävde under onsdagen Lunds kommunfullmäktiges beslut att utöka området där det krävs polistillstånd för att sälja lustgas. Nu reagerar kommunstyrelsens ordförande på beskedet – och vill driva frågan vidare.

– Reaktionen från länsstyrelsen är lite märklig, säger Anders Almgren (S).

När valborgsfirandet återvände till Lund efter flera pandemiår märkte polisen att det såldes lustgas runt Stadsparken – detta ville både polis och politiker komma åt.

I slutet av mars tog kommunfullmäktige beslut om att utvidga ett område runt Stadsparken där det krävs polistillstånd för ambulerande försäljning – med anledning av festligheterna kring siste april.

Länsstyrelsen: Fel syfte

I dagsläget krävs redan tillstånd i Stadsparken och omkringliggande gator, men detta handlar alltså om en utökning av området.

Nu upphäver Länsstyrelsen det beslutet, något Sydsvenskan var först att rapportera om, och menar att kommunen motiverar förändringen med fel sak – människors hälsa och inte upprättandet av allmän ordning.

”Det är helt förståeligt att kommunen vill ha bort otyget och förhindra att unga människor kommer till skada, men det är inget de kan motivera lokala ordningsföreskrifter med. Dessa ska syfta till att upprätthålla allmän ordning på offentlig plats. Inte skydda människors hälsa”, skriver Länsstyrelsen i motiveringen till sitt beslut.

”Gjorda för att se till att ordningen upprätthålls”

Men kommunstyrelsens ordförande, Anders Almgren (S), menar att reaktionen är märklig, och säger att det visst handlar om ordningsfrågor. Han berättar att man nu överväger att överklaga beslutet.

– De här förändringarna är gjorda för att se till att ordningen upprätthålls, säger Anders Almgren (S).

Hör mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.