Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Torskbeståndet i svenska vatten är svagt just nu. Fisken, likt andra rovdjur, blir nödvändiga för att stävja ökningen av invasiva arter. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT.

Inhemska rovdjur viktiga i kampen mot invasiva arter

Uppdaterad
Publicerad

Invasiva växter och arter ökar i Sverige. I kampen mot dem blir våra inhemska rovdjur viktiga, men då är det viktigt att de förblir starka och mår bra.

– Det är otroligt viktigt att ha det här motståndet, säger Nils Carlsson, enhetschef på natur och artenheten på Länsstyrelsen Skåne.

Naturens kretslopp blir avgörande för att stävja invasiva arter. Om tillräckligt mycket förändras, kan det bli svårt att återställa och vi kan bli av med arter som vi vill ha.

– Det finns inget minne i ekosystemet. Plötsligt kan vi stå med något helt annat som vi inte vill ha, säger Nils Carlsson, enhetschef på Länstyrelsen Skåne.

Torsken blir viktig

En viktig faktor är att det finns tillräckligt många rovdjur som kan jaga och äta invasiva fiskar, krabbor och däggdjur. Friska bestånd av djur som utter och räv är viktiga så att inte amerikansk mink breder ut sig.

Även torsken är ett sådant rovdjur som behöver vara stark – något den inte är.

– Beståndet har mer eller mindre kraschat både i Östersjön och Västerhavet och nu ser det även illa ut i Öresund.

Torsken konkurrerar ut och får tag i exempelvis svartmunnad smörbult, eller kinesisk ullhandskrabba.

– Finns det gott om torsk så kommer de plocka de här som popcorn.

Vill se fler insatser

Även Nils Carlsson har uppmärksammat insatsen från Danmark, där marinbiologer fött upp tusentals piggvarar i Köge bukt, för att få stopp på svartmunnad smörbult.

– Jag tror på det. Rovfiskbestånden är så svaga nu att det är inte fel att göra riktade insatser.

Vill du se ett fiskestopp på exempelvis torsk i Östersjön?

– Jag tror att det är klokt. Det gagnar varken fisket i längden eller ekosystemet om det inte finns någon torsk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.