Foto: TT

Lärare stängs av efter islamofobiska tweets

Uppdaterad
Publicerad

En lärare i Bromölla kommun har stängts av från sitt arbete sedan hen skrivit nedsättande inlägg om islam i sociala medier.

Bland annat skriver läraren att islam är en rasistisk hatideologi som uppmanar till folkmord.  Det är lärare och elever på skolan som har reagerat.

– Ja, det har jag skrivit, säger läraren till SVT Nyheter Skåne och fortsätter: Jag tycker att man ska få kritisera en livsåskådning eller religion. Det finns säkert lärare som har värre åsikter men som inte säger det. Jag har uttryckt det som att jag inte vill drabbas av den typen av våld som Islamiska Staten står för.

Enligt läraren var det i fredags som skolledningen fick information om inläggen på sociala medier och i måndags arbetsbefriades läraren med bibehållen lön. Detta är inte första gången läraren portas.

Så sent som i december stängdes hen av från en skola, i en annan skånsk kommun, efter twitterinlägg om asylsökande och religionstillhörighet. ”Dina inlägg på Twitter är inte förenliga med den värdegrund som svensk skola vilar på”, skrev kommunen i sitt beslut.

Leder till nya anställningsrutiner

Trots avstängningen i vintras så har lärarvikarien fått arbete som lärare i Bromölla kommun. Det beklagar utbildningschefen i Bromölla Sven Håkansson:

– Ja, det är olyckligt att vi inte kände till att läraren ifråga har stängts av från lärarjobb i en annan skånsk kommun. När vi tog referenser så fick vi inte tag i någon från kommunen ifråga och därför fick vi inte heller reda på att detta har hänt. Det är olyckligt och vi har inte ansträngt oss tillräckligt.

Det inträffade kommer att leda till nya anställningsrutiner inom Bromölla kommun:

– Ja, vi kommer att förbättra våra rutiner för att ta reda på så mycket som möjligt om de personer vi anställer framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.