Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Naouel Aissoui kommer välja att sluta jobba i Skurups kommun om slöjförbudet går igenom förvaltningsrätten. Foto: SVT

Läraren Naouel efter beslut om slöjförbud: ”Elever agerar poliser”

Publicerad

Efter att kommunfullmäktige fattade beslut om slöjförbud i Skurups skolor märker läraren Naouel Aissoui av en förändring. Kommentarer från elever om hennes slöja gör henne obekväm och orolig för vad ett slöjförbud kan betyda i förlängningen.

– En av eleverna sa ”Är det inte slöjförbud här på skolan?”. Jag gick bara förbi utan att säga någonting för man orkar inte förklara sig själv hela tiden, säger Naouel Aissoui, lärare i Skurups kommun.

Beslutet om slöjförbud har överklagats av bland annat Vänsterpartiet och ska prövas i förvaltningsrätten. Innan dess kan kommunen inte kräva att det följs.

– Stämmer de här uppgifterna så bygger kommentarerna på ett missförstånd att slöjförbudet skulle vara implementerat. Efter implementeringen kommer det krävas att man förhåller sig till de riktlinjer som tagits fram i integrationsplanen, säger Johan Bolinder (M), kommunstyrelsens ordförande i Skurup.

”Mer än ett slöjförbud”

Om beslutet vinner laga kraft skulle Naouel Aissoui välja att sluta jobba i Skurups kommun eftersom hon inte vill ta av sig slöjan. Men för henne handlar inte diskussionen enbart om jobb.

– Det handlar om utvecklingen i samhället. Vad kommer hända sen? Det är det som oroar mig mest, säger hon.

I klippet berättar Naouel Aissoui om hur hon upplevt tiden efter beslutet om slöjförbud.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer