Flera restauranger skadade efter en kraftig explosion på Lilla Torg Foto: Mikael Nilsson/SVT

Två misstänka för bombdåd på Lilla torg släppta – ”Misstankarna kvarstår”

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig explosion inträffade vid en restaurang på Lilla torg i centrala Malmö strax före klockan två natten mot fredag. Tryckvågen krossade flera fönster på fasader runt torget. Två personer greps misstänkta för sprängningen, men släpptes för fredagseftermiddagen.

– Misstankarna kvarstår mot männen, men de är försatta på fri fot. Utredningen fortsätter, säger Ewa-Gun Westford, informatör vid Malmöpolisen.

Polisen grep de två misstänkta under natten i centrala Malmö. De är kända av polisen sedan tidigare. Misstankarna handlar om grov allmänfarlig ödeläggelse.

Bombskyddet tillkallades

Polisen fick larmet via ett automatlarm i fastigheten men det var också många malmöbor som ringde . Större delen av Lilla torg spärrades av och tekniker jobbade på platsen under hela natten men vid sjutiden på morgonen så hävdes avspärrningarna.

– Det är väldigt omfattande skador så det måste ha varit en kraftig laddning som exploderade, säger Jerker Olsson.

Enligt SVT:s utsände på plats har tryckvågen från explosionen krossat ett stort antal fönster på butiker och krogar som ligger utmed torget.

– Det vi har hört från polisen är att det inte är någon brand eller några skadade, säger Mattias Sköld, inre befäl vid Räddningstjänsten Syd.

Restaurangen utsatt tidigare

Den 29 april i år utsattes samma restaurang för ett attentat då en brandflaska, en så kallad molotov-cocktail, kastades in i lokalen, elden kunde snabbt släckas och ingen person blev skadad i samband med händelsen.

– Då blev det inga skador, säger Jerker Olsson.

Flera restauranger skadade efter en kraftig explosion på Lilla Torg Foto: Mikael Nilsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.