Foto: Christian Andersson / TOPNEWS.SE

25-åring död efter explosion i Vångaberget

Uppdaterad
Publicerad

En man i 25-årsåldern har dött i en arbetsplatsolycka i samband med att en sprängladdning detonerade vid en grustäkt på Vångaberget i nordöstra Skåne.

Han fördes till sjukhus med mycket svåra skador, men hans liv gick inte att rädda. Larmet kom strax efter halv sju på morgonen.

– Vi fick larmet klockan 06.32. Det ska ha skett någon form av arbetsplatsolycka och eventuellt en explosion, säger Mia Sandgren, informatör vid Skånepolisens ledningscentral, till SVT Nyheter Skåne.

Sprängladdning detonerade

Platsen är en grustäkt, och på det aktuella Olofströmsföretaget som bedriver verksamhet där vill man i nuläget inte kommentera händelsen.

– Vad jag har fått reda på så har man sprängt loss stenmaterial där i går. I dag på morgonen var det framme en maskinförare och arbetade med de här stenmassorna och av någon oförklarlig anledning har en ny sprängladdning detonerat, säger Micael Nilsson, vakthavande brandingenjör vid räddningstjänsten i Kristianstad, till TT.

Stenar slungades i väg

Stora stenbitar ska ha slungats in i maskinförarens hytt vid explosionen, och räddningstjänsten arbetade under morgonen med att få loss personen.

Nu är räddningsinsatsen i stort sett avslutad.

– Vi har ett befäl kvar däruppe som pratar med företaget och ser till att deras krisorganisation kommer igång. Ibland så hjälper vi till i ett stressat och chockat läge, säger Micael Nilsson.

Mannens anhöriga är underrättade.

Vållande till annans död

Polisen rubricerar det hela som vållande till annans död, men har ingen misstänkt för brott.

– Vi har tekniker på plats och platsen är avspärrad för teknisk undersökning. Vi håller även förhör med de andra som arbetar på det här företaget. Tillsammans med den tekniska undersökningen som vi gör tillsammans med Arbetsmiljöverket och förhören, ska vi samla in materialet för att kunna ta reda på orsaken, säger Helena Ralmark, presstalesman på polisens länskommunikationscentral.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.