Sprängarbas nekar till vållande av dödsolyckan

Uppdaterad
Publicerad

Sprängarbasen misstänks fortfarande för vållande till annans död efter dödsolyckan i Vångaberget. Men i polisförhör säger han att alla föreskrifter följts av honom. Det skriver Kristianstadsbladet.

Maskinföraren dog sedan stenblock kastats in i förarhytten på grävmaskinen. Sprängarbasen kallades till förhör på torsdagen. Han är skäligen misstänkt för vållande till annans död.

– Min klient menar att han har gjort vad som ankommit på honom, säger sprängarbasens advokat Theodor Nordenadler angående förhöret, till Kristianstadsbladet.

Men efter förhöret kvarstod misstankarna mot mannen. Det gäller brott mot Arbetsmiljöverkets föreskrifter.

– Jag kan inte gå in i detalj. Han har brustit i de skyldigheter han har i och med sprängningsarbetet, säger Christer Forssman, åklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Dödsolyckan i Vångaberget skedde tidigt på onsdagsmorgonen förra veckan. En grävmaskinförare som skulle frakta sprängsten omkom sedan en sprängladdning detonerat. Ett 200-300 kilo tungt stenblock kastades in i förarhytten på maskinen. Själva sprängarbetet hade skett dagen innan.

Platsen hade också inspekterats och godkänts när arbetet avslutades för dagen. Polisen misstänker att en så kallad dola, ”en blindgångare”, funnits kvar bland sprängstenen och exploderat när föraren började gräva i stenen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.