Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Skolinspektionen utreder Bladins International School. Foto: Nellie Erberth

Malmöskola utreds – efterfrågar elevers mognad och punktlighet

Publicerad

Skolinspektionen i Malmö utreder just nu Bladins International School efter att en rektor på en annan skola slagit larm om att skolan väljer ut sina elever efter egna kriterier.

När en elev ansöker om att få börja på Bladins International School skickar skolan ut ett formulär till föregående skola, med frågor om elevens begåvning, punktlighet, mognad och sociala kompetens – något som har fått Lärarförbundet att reagera.

– Frågan är vad man ska använda detta till, är det så att man använder det i samband med antagning så kan det kanske påverka. Dessutom så får man som lärare en förutfattad uppfattning, och dessutom finns det redan betyg, omdömen och betyg från nationella prov, säger Katrina Kristofferson, ombudsman för Lärarförbundet.

Utreder formulären

Bladins International School har använt sig av formulären sedan 2016. Nu har Skolinspektionen startat en utredning gällande uppgifterna som skolan ber om.

– Jag vet inte vad skolan använder formuläret till, men det är inte tillåtet att sortera elever normalt sett, säger Björn Persson, avdelningschef på Skolinspektionen i Lund.

Andra internationella skolor känner inte till formuläret

Skolan vill inte ställa upp på en intervju, men skriver i ett mejl att de inte använder formulären i samband med antagning. De menar att det är praxis hos internationella skolor att använda formuläret, förutom att efterfråga elevernas betyg och omdömen.

Men när SVT Nyheter söker fyra internationella skolor i Skåne framkommer det att ingen av dem använder formuläret.

Senast den 9 december ska Bladins International School lämna in sitt yttrande till Skolinspektionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer