Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Rådet jag kan ge är att ta anmälningar på allvar, säger Annika Schmidt, projektledare Arbetsmiljöverket. Foto: Lari Honkanen/SVT

Larmet: varningar om hot och våld i skolan har fördubblats

Publicerad

Hotet som tvingade Humleskolan i Bromölla att stänga under måndagen är bara ett i raden av hot mot skolor runt om i Sverige. Anmälningarna till Arbetsmiljöverket har mer än fördubblats de senaste tio åren.

Under förra året fick Arbetsmiljöverket in 850 anmälningar om hot och våld i skolan, det är en ökning med 450 anmälningar sedan 2012.

Anmälningarna rör framförallt elever som angripit lärare med hot, slag eller stryptag.

– Men det är inte bara lärare som drabbas utan det är ju också elevassistenter, de som jobbar i skolmatsalen eller elevhälsovård, säger Annika Schmidt, projektledare på Arbetsmiljöverket.

”Viktigt att man känner sig trygg”

För att få en bättre bild av hur det ser ut har arbetsmiljöverket skickat ut inspektörer till ungefär 1000 skolor runt om i Sverige.

– Vi vill se att arbetsgivarna har ett bra förebyggande arbetsmiljöarbete när det gäller hot och våld, det är viktigt att man har pratat igenom de sakerna så man känner sig trygg i det, säger Annika Schmidt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.