Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lars Wallin har designat många av schlager-Sveriges mest framträdande scenkläder. Foto: Linda Ekström / SVT

Lars klär schlagerdrottningar – ställer ut i Malmö inför Eurovision

Uppdaterad
Publicerad

– Troschocken har man ju sett rubriker om genom åren. Nu använder man inte kläderna för att få uppmärksamhet på samma sätt längre, säger Lars Wallin, välkänd designer som är aktuell med en utställning i Malmö.

I morgon fredag öppnar utställningen ”Lars Wallin – Fashion Stories” på Malmö museum. Ett hundratal av hans couturekreationer visas upp för allmänheten. Det är bland annat scenkläder som Carola Häggkvist, Charlotte Perrelli och Petra Mede har burit när de varit med i Melodifestivalen och Eurovision Song Contest.

– Man har tre minuter på sig att förmedla ett uttryck och då gäller det att kläderna förstärker låten och det budskap som artisten vill föra fram, säger Lars Wallin.

Eurovision song contest 2024

Klädernas spelar stor roll

– Jag tror att kläderna har mycket större betydelse än vad folk tror. De förstärker musiken och man får en helhet. Så det gäller att fatta rätt beslut, säger Lars Wallin.

Artisternas val av scenkläder har i media ibland fått rubriker som ”nakenchock” och ”troschock” men Lars Wallin tror att den tiden är förbi, åtminstone i Sverige.

Är det så att hud inte säljer lika bra längre?

– Jag tror att hud alltid säljer men jag tror att man måste göra det på ett smakfullt sätt. Det är andra tider nu. Man vill fokusera på andra saker.

Slutet för troschocken

– Jag tror vi har sett det mesta så nu använder man inte kläderna för att få uppmärksamhet utan för att förstärka det konstnärliga budskapet eller vad man vill uttrycka med sin låt.

I videon berättar Lars Wallin bland varför Carola inte hade samma kläder när hon vann Melodifestivalen med ”Evighet” 2006 som när hon stod på scenen i Eurovisionfinalen i Athen senare samma år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet