Dagen efter dödsolyckan syns de djupa hjulspåren efter lastbilen som körde av vägen i samband med den våldsamma kollisionen. Chauffören är nu misstänkt för grovt rattfylleri. Foto: Erika Dahlin Jönsson

Lastbilens chaufför misstänks för grovt rattfylleri

Uppdaterad
Publicerad

Lastbilschauffören som körde ihjäl två personer i Vankiva under onsdagseftermiddagen misstänks för grovt rattfylleri och vållande till annans död.

– Vi väntar på analysen av blodprovet, men vi har tillräckligt för att säga att han är misstänkt på sannolika skäl, säger Christofer Ramkvist, kammaråklagare i Kristianstad.

Det var vid 17-tiden på onsdagen som en lastbil frontalkrockade med sammanlagt fyra personbilar på väg 117 i höjd med Vankiva. Kollisionen blev mycket kraftig och ledde till att en man och en kvinna, båda i 60-årsåldern, avled av sina skador.

Lastbilen hade alkolås

I samband med olyckan hade polisen fått samtal om en lastbil som körde vingligt och de skickades därför till området. Lastbilschauffören, en man i 40-årsåldern, var fysiskt oskadd efter olyckan. Han greps och fördes till polisstationen där man efter ett blåsprov kunde konstatera att han var berusad.

Chauffören körde för ett skånskt åkeri, anslutet till en uppdragscentral. Enligt åkeriets vd fanns det alkolås i lastbilen, men han har inget svar på hur chauffören ändå har kunnat köra berusad.

– Något har fallerat och polisutredningen får visa hur det har kunnat bli så, säger vd:n.

Blodprov på analys

Christofer Ramkvist, kammaråklagare i Kristianstad har hand om ärendet. Han vill inte gå in på promilletal, men säger mannen på sannolika skäl är misstänkt för grovt rattfylleri. Gränsen för det går vid en promille.

– Vi har skickat blodprov på analys och har inte fått svaret än, men vi känner oss ändå så pass säkra att det räcker till den starkare misstankegraden och för antagandet att rattfylleriet är grovt, säger han.

Chauffören är gripen, men inte anhållen.

– Det beror på att vi inte förhört honom än. Vi vill inte heller lämna för mycket uppgifter i det här läget eftersom vi inte heller hunnit förhöra alla vittnen, säger Christofer Ramkvist.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Olyckan mellan en lastbil och flera fordon skedde på länsväg 117 mellan Bjärnum och Vankiva Foto: Jens Christian

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer