Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sofia Bilbao är legitimerad psykolog och arbetar inom elevhälsan. Utöver det driver hon även ett konto på Tiktok för att guida rätt inom psykisk ohälsa. Foto: Anna Palmgren/SVT

Lätt att ge sig själv adhd med hjälp av Tiktok – psykologen ger rätta faktan

Publicerad

Allt fler hämtar information om psykisk ohälsa via sociala medier, däribland Tiktok. Det var något som psykologen Sofia Bilbao reagerade på och därför startade hon ett eget konto. Nu guidar hon sina 50 000 följare rätt i den strida ström av information som florerar.

– Jag märkte i mitt jobb som psykolog att allt fler kom med en färdig diagnos i stället för att berätta vad de faktiskt hade svårigheter med, säger Sofia Bilbao som är legitimerad psykolog och arbetar inom elevhälsan i Höörs kommun.

Slår hål på myter om psykiatriska diagnoser

Under 2020 bestämde hon sig för att själv finnas på den plattform som många unga hämtar sin information ifrån. På sitt konto slår hon hål på myter om olika diagnoser och berättar om sitt yrke.

I nuläget har hon drygt 50 000 följare. Men det är lite jämfört med många av klippen med felaktig information som setts hundratusentals gånger.

Långa köer inom psykiatrin

– Allt går så snabbt på Tiktok. Det är charmen med appen, men samtidigt är det svårt att sålla. När man sett tio klipp med tecken på adhd som man känner igen sig i så är det klart att man själv till sist tror att man har den diagnosen.

Hon tror att många vänder sig till sociala medier när det inte går att nå fram i verkligheten.

– Det är jättelånga köer inom psykiatrin och då tar man till det som man kan för att söka svar på sina svårigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.