Lättare att resa kollektivt nästa år

Uppdaterad
Publicerad

En ny betalapp via smartphones, möjlighet att betala med kreditkort på stadsbussar och att gå ombord på bussen genom vilken dörr som helst – där är tre åtgärder som ska göra resande med Skånetrafiken mer attraktivt.

Regionrådet Mats Persson (FP) mötte på tisdagen den församlade pressen i Malmö och berättade om budgeten för kollektivtrafiken 2013.

Persson lovade satsningar på 280 miljoner kronor, men av dessa är det i själva verket bara en mindre del som är ”nya” pengar. 70 miljoner går till att få fler Pågatåg i trafik, vilka dock är beställda sedan länge och redan avsevärt försenade, och 80-100 miljoner kommer att gå till indexreglering av löner med mera i de avtal som Skånetrafiken har med buss- och tågoperatörer.

Det senare hade Persson och hans kollegor i kollektivtrafiknämnden kunnat säga nej till, men då hade det skett på bekostnad av nedskärningar i utbudet – vilket innebär att valet egentligen inte stod mellan att satsa eller inte satsa utan mellan att behålla nuvarande utbud eller skära ner.

Men det finns också en rad konkreta satsningar, som Mats Persson tror ska ge fler och nöjdare kunder till Skånetrafiken:

* En ny app till Smartphones, där den som söker en resa i Reseplaneraren också kan välja ”köp resa” och därmed försvinner bland annat problemet med att det inte gått att köpa SMS-biljett för resa med tåg i Skåne.

* Möjlighet att betala med kreditkort även på stadsbussarna – till en början i de mindre städerna medan Malmö,  Lund och Helsingborg får vänta tills tekniken medger ännu snabbare betalningar som inte går ut över tidtabellerna.

* Möjlighet för den som har förköpt biljett eller periodkort att gå ombord genom bussens samtliga dörrar istället för att köa framme hos föraren – vilket kommer att leda till kortare stopp vid hållplatserna och därmed bättre möjlighet att hålla tidtabellen.

* Förbättrad kundservice via internet, exempelvis för resegarantiärenden, som ska ge bättre och snabbare hjälp.

* Dessutom kommer Skånetrafiken i kommande upphandlingar att arbeta mer för så kallade incitamentlösningar, det vill säga att trafikföretagen får möjlighet att arbeta aktivt för en resandeökning och om de når målen så får de också extra ersättning utöver den grundersättning som finns i avtalet.

När det gäller biljettpriserna så föreslås dessa vara oförändrade nästa år.

– Vi höjde med 7 procent förra året och tror inte det finns utrymme att höja mer, konstaterar Mats Persson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.