Här är framtidens gatubelysning

Uppdaterad
Publicerad

Köpenhamn ska byta ut hälften av stadens gatlampor mot smarta LED-lampor. De ska inte bara lysa, utan också samla in information om bland annat trafikflöden. Köpenhamn profilerar sig som en så kallad ”Smart City”, och det internationella intresset är stort.

Ledlampan ska revolutionera hela trafiksituationen i Köpenhamn. Halva beståndet, omkring 20 000 lampor, ska bytas ut. Miljömässigt betyder det mycket.

– Vi kommer att spara 57 procent av elförbrukningen när vi mäter förbrukningen 2016 och jämför den med 2010, säger Thomas Maare, ansvarig för gatubelysningen i Köpenhamns kommun.

Mer än bara ljus

I lamporna kan man montera in elektronik, som kan mäta olika saker. Möjligheterna är nästan oändliga. Informationen förs över till  till  speciella elskåp som sedan i sin tur skickar uppgifterna vidare till en övervakningscentral. Lamporna kopplas samman med varandra och med trafiksignaler.

– Vi satsar på mätningar av trafikflöden så att vi kan dämpa belysningen när det inte är så mycket trafik och öka den där det faktiskt är det, säger Thomas Maarup.

Ser utan att filma

Men det är inga kameror i dem. Mätningen av trafikflödet kan göras på andra sätt.

– Vi kan till exempel mäta hur många mobiltelefoner som passerar. Om det  ansamlas många sådana vid en trafiksignal vid en cykelbana så kan vi ge grönt ljus där snabbare, säger Thomas Maarup.

Stort internationellt intresse

Möjligheterna är nästan oändliga. Man kan få information om det är stopp någonstans, när det är dåligt väglag, när luften är hälsofarlig och till och med när soptunnor är fulla.

Köpenhamn är en av pionjärerna i världen på det här området och intresset är stort från omvärlden. För en kort tid sedan utsågs Köpenhamn till den stad i världen som kommit längst med sina ”Smart City” – visioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.