Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kort utbildning och lång praktik lockar Mojgan Sadeghi byta bana och bli lärarassistent. En stor del av utbildningen sker på distans. Foto: Linnea Nybogård/SVT

Mojgan ska skapa lugn i klassrummet – utbildar sig till lärarassistent i Malmö

Publicerad

Till hösten tar Lernia i Malmö in en ny kull blivande lärarassistenter. En av dem är Mojgan Sadeghi som lämnar restaurangbranschen för att skola om sig till ett yrke som hon räknar med att kunna ha länge.

2019 startade statliga Lernia en utbildning för lärarassistenter, som ska avlasta lärarna i skolan.

Mojgan Sadeghi är en av de som kommit in på utbildningen. Efter 21 år i restaurangbranschen sökte hon efter ett yrke som inte var lika slitsamt. Hon sökte flera kortare utbildningar. Att bli lärare kändes intressant men studietiden på fyra år avskräckte.

– Jag är inte 25 år längre, säger hon.

Det som lockade med utbildningen var en lång praktik, att få hjälpa människor och att få jobba med barn och unga.

Vill se fler yrkeskårer i skolan

Enligt Anna-Karin Pantzar, regionchef på Lernia yrkeshögskola, kan lärarassistentutbildningen hjälpa mot lärarbristen på flera sätt, både genom att minska arbetsbördan men också genom att personer som är nyfikna på yrket kan testa på att jobba i skolan.

– Det behövs fler yrkesgrupper i skolan för att ge lärarna avlastning så att de kan göra det de är utbildade till, säger Anna-Karin Pantzar.

Lärarassistenter kan bland annat underlätta genom att ta närvaro, kopiera utbildningsmaterial, vara ett extrastöd i klassrummet och vara rastvakt.

– Just att ha en vuxen till som stödjer, det underlättar, säger Anna-Karin Pantzar.

159 lärarassistenter klara

Lernias utbildning är på 1,5 år och hålls i Malmö, Piteå, Stockholm och Örebro. Den sker på stor del på distans. 140 personer kommer att studera till hösten på utbildningsorterna.

Totalt har Lernia utbildat 159 lärarassistenter i hela Sverige sedan starten 2019. Ytterligare 91 studenter väntas ta examen i januari.

Hör mer i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.