– Vilken saneringsmetod man ska välja blir nästa steg, säger miljöinspektör Theres Ljungdahl. Foto: SVT

Letar saneringsmetod till Skånes giftigaste plats

Uppdaterad
Publicerad

I sommar tas prover i Sibbarp, utanför Osby, för att bestämma en lämplig saneringsmetod för den gamla kemtvätten. Tvättvätskan gick rakt ut i Helge å och förorenade både ån, marken och berggrunden.

Tomten i Sibbarp räknas som en av Skånes giftigaste platser. Orsaken är gamla försyndelser. Sedan 1950-talet har en kemtvätt legat där.

Fastigheten sluttar ned mot Helge å och tvättvattnet leddes genom ett avloppsrör, som slutade i ett dike på tomten. Senare förlängdes avloppsröret och mynnade i Helge å.

Gifter kvar

Föroreningarna finns kvar än i dag i marken längs röret, i bottensediment vid avloppsmynningen i ån och i borrade brunnar.

Tvättvätskan innehöll perkloretylen, ett klorerat kolväte som fortfarande används i dagens kemtvättar men i slutna system.

En konsultfirma tar under sommaren prover på uppdrag av Sveriges Geologiska Undersökning SGU och Osby kommun. Syftet är att man ska hitta en lämplig saneringsmetod.

Berggrunden svårast

Enligt miljöinspektör Theres Lundahl blir största utmaningen att sanera bergrunden på grund av tvättvätskans egenskaper.

– Den är tyngre än vatten. Vilken saneringsmetod man ska välja blir nästa steg, säger Theres Lundahl.

Därefter ska pengar att sökas hos Naturvårdsverket för genomföra saneringen som beräknas kosta 15 – 45 miljoner kronor.

Kommer marken och bergrunden att bli helt ren så småningom?

– Det är våra förhoppning. Det vet man mer om efter saneringen, säger Theres Lundahl.

Kemtvätten i Sibbarp stängdes för gott 2001. Saneringen kan börja tidigast 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.