Foto: TT

Liberalerna i Lund vill att kommunen förbjuder Tiktok

Uppdaterad
Publicerad

I Lunds kommun finns det inga planer på att förbjuda Tiktok på de kommunanställdas telefoner, något som nu fått Liberalerna att reagera. Till kommunstyrelsen skriver de att appen borde förbjudas av säkerhetsskäl.

Tidigare har regeringskansliets anställda uppmanat att ta bort Tiktok på jobbmobilen. För två veckor sen tog grannkommunen Staffanstorp beslut om att förbjuda den. I en intervju med SVT tidigare i veckan sa Lunds kommun att de istället vill se nationella rekommendationer och har inga planer på ett förbud innan dess.

Vill förbjuda appen

Detta fick Liberalerna att reagera.

– Vi har uppmärksammat att appen är en säkerhetsrisk och då gäller det att stoppa i tid så fort det är möjligt, säger Mia Honeth (L).

Varför har ni inte lyft frågan tidigare?

– I början sågs Tiktok som ett trevligt inslag med kreativitet och korta videos som tilltalade yngre personer. Sen har man upptäckt att de lagrar information som kan komma i orätta händer. Problemet har accelererat, säger Mia Honeth (L).

Kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren (S), säger att han inte sett skrivelsen från Liberalerna men att han anser att frågan borde tas upp av regeringen.

– Det är flera kommuner som efterfrågar riktlinjer, nu är det upp till regeringen att agera, säger han.

Han påpekar också att Liberalerna sitter i regering och därför borde lyfta frågan till sina partikamrater snarare än till Lunds kommun.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Lunds kommun finns det inget planerat förbud mot Tiktok. Här förklarar digitaliseringschefen Johan Frithiof-Karlberg varför. Foto: SVT/Gorm Kallestad/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.