Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Lunds kommun finns det inget planerat förbud mot Tiktok. Här förklarar digitaliseringschefen Johan Frithiof-Karlberg varför. Foto: SVT/Gorm Kallestad/TT

Staffanstorp förbjuder Tiktok på jobbtelefoner – grannkommunen Lund tillåter

Uppdaterad
Publicerad

Efter att bland annat regeringskansliets anställda uppmanats att ta bort Tiktok på sina jobbmobiler har nu Staffanstorps kommun beslutat att förbjuda appen. Men i grannkommunen Lund finns det hittills inga planer på att följa efter.

Staffanstorps kommun hänvisar i ett pressmeddelande till beslutet från bland annat regeringskansliet och EU-parlamentet som menar att appen Tiktok inte är säker nog. SVT Nyheter Skåne har sökt kommundirektören i Staffanstorp för en kommentar men inte fått svar.

Lunds kommun efterfrågar däremot nationella rekommendationer gällande appen och tills det finns så tillåts den.

Det finns frågetecken kring appens säkerhet. Nyligen konstaterade cybersäkerhetsföretaget Internet 2.0 genom en studie att Tiktok är ”värst” av sociala medier-jättarna när det kommer till att lagra personlig information. Något som företaget själva avfärdar.

I klippet berättar Johan Frithiof-Karlberg, digitaliseringschef i Lunds kommun, om varför de tillåter appen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.