• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en fabrik i Malå. På grund av kraftig rökutveckling uppmanas alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

”Krigsretorik som enbart leder till ökad spänning”, twittrade också kyrkan. Foto: TT/Twitter

Limhamns kyrka riktar hård kritik mot nya regementet på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Ett nedlagt regemente – P 18 på Gotland – har under måndagen återinvigts. ”Vi försvarar vårt land!”, sade statsminister Löfven under ceremonin. En som inte höll med om att det var positivt var Limhamns kyrka, som i en serie tweets anklagade invigningen för krigshetsande. Efter hård kritik valde dock kyrkan att sedan ta bort sin tweet.

Efter beslutet att återinviga regementet P 18 på Gotland fyrade kyrkan av en serie tweets, bland annat med budskapet ”när ska människan lära sig att krig aldrig är en bra lösning?

Tweeten följdes av ytterligare hård kritik, som anklagade Region Gotland för ”krigsretorik”.

Foto: Twitter

Jonas Persson är församlingsherde i Limhamns församling. Han anser inte att det finns någon problematik med att kyrkan har åsikter om politiska frågor. Han hävdar i stället att det är nödvändigt.

– Evangeliet har med mänskliga relationer och mänskligt liv att göra, i det ingår bland annat politik. Det finns inget som säger att vi inte kan ha en teologisk hållning till den typen av frågor, säger Jonas Persson.

Han själv har en bakgrund i Vänsterpartiet. Men han menar att partipolitik inte är någonting han, eller kyrkan tar ställning i.

– Kyrkan kan och får ha åsikter om politiska frågor, men kyrkan får inte ta ställning åt höger- eller vänster partipolitiskt.

Tog bort tweeten efter hård kritik

Kyrkans ställningstagande möttes av både hyllningar och fördömanden i sociala medier, med de som ansåg att kyrkan stod för sina värderingar, till de som tyckte att det var både olämpligt och naivt av kyrkan att lägga sig i säkerhetspolitiska frågor.

Efter några timmar valde kyrkan att ta bort sin ursprungliga tweet.

– Jag trodde inte tweeten skulle väcka så starka reaktioner. Om man ger sig in i leken – får man leken tåla. Men ibland blir leken för hård. Jag tycker diskussionen ledde till flera medvetna missförstånd, samtalet blev värdelöst och därför tog vi bort tweeten.

Inte första gången Limhamns kyrka twittrar politik

Limhamns kyrka i Malmö har tidigare varit i hetluften efter utspel i sociala medier som ansetts vara ”okyrkliga” – under Almedalen 2017 twittrade de om att ”en kvinnas fitta är skapad av Gud! Den synen står vi för”, som respons till att Region Gotland tillåtit Nordiska motståndsrörelsen (NMR) att delta i politikveckan, men förbjudit användandet av ordet ”pussy”.

Enligt Jonas Persson är syftet med tweetsen att väcka intresse och reaktioner.

– Klart människor är kritiska till att vi är aktiva på Twitter. För mig är det inte märkvärdigare än att det är en typ av kommunikation. Man får acceptera att det blir starka reaktioner men meningen är inte att göra folk upprörda, utan visa vilken hållning vi har, säger Jonas Persson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer