Foto: TT/Faksimil

Kyrkan till angrepp mot Nordiska motståndsrörelsen – möts av hyllningar och kritik

Uppdaterad
Publicerad

Limhamns kyrka i Malmö gick under lördagen till attack på Twitter mot Nordiska motståndsrörelsen (NMR) och Region Gotland, för att de tillåtit dem att delta, men nekat Riksteatern att titulera sitt seminarium ”Grab art by the pussy – framtidens kultur”.

NMR får plats. Ordet pussy nekas. Hallå där, Region Gotland, en kvinnas fitta är skapad av Gud! Den synen står vi för. #almedalen” står det i tweeten som Limhamns kyrka fyrade av under lördagen.

NMR har givits tillåtelse att hyra markplats av Region Gotland, och har fått tillstånd av polisen att sätta upp tält, hålla seminarier, debatter, torgmöten och sprida information i Visby från torsdag till söndag. Ett seminarie förbjöds dock att använda ordet ”pussy” i det officiella kalendariet.

LÄS MER: Många organisationer och personerna bojkottar Almedalsveckan 2017

Beslut att ge NMR tillåtelse att medverka har varit omstritt. En lång rad organisationer har sedermera beslutat att bojkotta Almedalen i protest.

Alexandra Pascalidou hyllar

Limhamns kyrkas tweet har mötts av många hyllningar, bland annat av tv-personligheten Alexandra Pascalidou. Andra har ifrågasatt att Gud ska ha skapat några fittor alls, och en del användare har markerat mot språket i tweeten, och ansett att det har varit vulgärt och okyrkligt.

TV: Almedalsveckan – partaj för lobbyister eller viktig för demokratin?

”Värderingsfrågor som vi står för”

Daniel Bramsell, pressekreterare på Svenska kyrkan, har inte själv sett tweeten, men menar att det finns utrymme för politik inom kyrkan.

– Vi är 1.400 församlingar, vi är 13 stift, så det är klart att det finns olika åsikter. Men svenska kyrkan kan ha åsikter i politiska frågor, om än inte partipolitiska. Tro i det offentliga rummet innebär att man blir politisk ibland. Det har inte med partipolitik att göra, det handlar om värderingsfrågor som vi står för, säger han till SVT Nyheter.

SVT Nyheter söker Limhamns kyrka.

LÄS MER: Det här står på spel under årets Almedalen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2017

Mer i ämnet